GOURMETCATALUNYA ☆ CATALUNYAGOURMET ☆ GASTRONOMIA CATALUNYA ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆ ☆ GOURMETCATALUNYA, CATALUNYAGOURMET  ☆ ☆ GOURMETCATALUNYA, CATALUNYAGOURMET ☆ ☆ GOURMETCATALUNYA, CATALUNYAGOURMET ☆ ☆ GOURMETCATALUNYA, CATALUNYAGOURMET ☆ ☆ GOURMETCATALUNYA, CATALUNYAGOURMET ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆ CLEMENTINA DE BÍTEM , BAIX EBRE ☆ CÍTRICS DE LES TERRES DE L’EBRE ☆

GOURMETCATALUNYA

clementina de bítem


 

La Clementina de Bítem

Història

La clementina és el fruit del clementiner (Citrus clementina), un arbre híbrid entre el mandariner (Citrus deliciosa) i el taronger (Citrus sinensis). Es caracteritza per no tenir pinyols (és un híbrid estèril), per la seva pell prima, fàcil de pelar, i pel seu gust agredolç.

Es considera que la clementina es va originar a partir d'un encreuament natural a Misserghim, una població propera a Orà (Algèria), cap a finals del segle XIX. El seu descobridor va ser el pare Climent (Vincent Rodier, 1829-1904), el qual va trobar un arbre diferent a la plantació de mandariners de l'orfenat de Misserghim i va donar el nom a aquesta fruita dolça. L'any 1902 es va publicar el primer article a França sobre la clementina, en una revista d'horticultura.

El clima i el sòl del Baix Ebre i del Montsià són ideals per al cultiu dels cítrics. Els hiverns temperats, sense gelades, amb temperatures mínimes de 12º C, permeten un envelliment lent de la pell de la fruita. Diferenciem entre els dos tipus de terreny: un de pobre, poc profund i amb pedres, amb una baixa producció de fruit, tanmateix d'una alta qualitat; i un altre ric en al.luvions gràcies a la seva ubicació a la llera del riu, un terreny fàcil de treballar , porós i permeable.

Com a característiques diferencials de les clementines de les Terres de l'Ebre cal destacar el color taronja molt intens de la pell i la polpa, i una fina escorça, de més elasticitat i amb una duresa pròpia. Són fruits molt equilibrats, amb bon sabor , molt sucosos i d'una marcada dolçor.

El total de terreny conreat entre les dues comarques suma al voltant de 8.000 ha, i la producció total anual és de 160.000 tones de clementines.

Les varietats que tenen la Indicació Geogràfica Protegida de les Terres de l'Ebre són la fina, l'hernandina i la clemenules.Podeu consultar tota la programació al web.

www.clementinadebitem.cat
 

La Clementina de Bítem

Maduració i varietats

Floració: La floració té lloc entre els mesos de març i abril.

Caiguda de pètals: La caiguda de pètals correspon als mesos d'abril i maig.

Augment de la mida: L'augment de la mida del fruit comença als mesos d'abril i maig i dura fins als mesos d'octubre i novembre.

Recol.lecció: Segons les taules que s'observen a sota, la recol.lecció comença a mitjans setembre i pot arribar a finals de juny, segons la varietat. 

Procés final: Després de la recol.lecció la fruita entra en el procés de manipulació amb el rentatge i tractament amb fungicides, el posterior assecatge de la fruita amb aire calent, i seguidament se'n fa el calibratge amb un calibrador electrònic que classifica la fruita segons la mida, el color i fins i tot pels defectes de la fruita. Després es du a terme l'encerament de la fruita i entra en un sistema de tria manual on es treu la fruita que no es considera apta per ser envasada. A continuació s'aplica un altre calibratge (amb calibrador electrònic), amb el qual es classifica la fruita per calibres i posteriorment s'envasa la fruita en malles, les quals s'introdueixen de forma manual en caixes.VARIETATS

Clementina fina

Tipus: Clementina.
Arbre: Vigorós. Forma arrodonida. Gran densitat de fulles de color verd poc intens.
Fruits: Grandària mitjà a petit (aprox 50-70 grams). Pell fina de color taronja intens. Sense llavors quan no hi ha pol·linització amb altres varietats. Molt bona qualitat.
Dades d'interès: Es recol·lecta en primera temporada (aprox novembre-gener). És convenient realitzar tractaments per millorar la grandària i el quallat.

Clemenules

Tipus: Clementina.
Arbre: Vigorós mitjà. Forma arrodonida amb rames decantades. Fulles grans de color verd clar.
Fruits: Grandària gran (aprox 80-100 grams). Forma aplanada. Pell de color taronja intens. Polpa sucosa de molt bona qualitat. Fàcil de pelar. Pràcticament sense llavors.
Dades d'interès: Recol·lecció en primera campanya (aprox novembre-gener). Varietat productiva i de ràpida entrada en producció. Els fruits es mantenen relativament bé a l'arbre.

Hernandina (PROTEGIDA)

Tipus: Clementina.
Arbre: Vigorós. Forma arrodonida amb rames que tendeixen a la verticalitat, color de la fusta molt fosc. Gran densitat de fulles de color verd fort.
Fruits: Grandària mitjana (aprox 55-75 grams). Forma lleugerament aplanada. Pell de color taronja intens, fina i fàcil de pelar. Polpa sucosa de gran qualitat. Pràcticament sense llavors quan no hi ha pol·linització.
Dades d'interès: La maduresa interna ocorre quasi a la vegada que a la clementina fina, però la maduresa externa o coloració es dona uns dos mesos més tard. Recol·lecció en segona campanya (aprox gener-febrer), ja que aguanta bé les pluges. Varietat interessant en zones que no són primerenques i amb pocs riscos de gelades fortes.


 

Cítrics de Les Terres de l’Ebre

Com a característiques diferencials de les clementines de les Terres de l'Ebre cal destacar el color taronja molt intens de la pell i la polpa, i una fina escorça, de més elasticitat i amb una duresa pròpia. Són fruits molt equilibrats, amb bon sabor , molt sucosos i d'una marcada dolçor.

La Clementina de Bítem

Propietats nutricionals

Les mandarines es caracteritzen nutricionalment pel seu contingut en vitamines i en minerals, la qual cosa les converteix en un aliment amb una elevada densitat nutricional. En la seva composició destaquen principalment la vitamina C, la provitamina A (betacarotens), l'àcid fòlic, el potassi i el magnesi.

La ingesta de dues mandarines cobreix el 100% de les recomanacions de vitamina C. Aquesta vitamina afavoreix l'absorció del ferro dels aliments i intervé en la formació del col·lagen. La seva deficiència determina l'aparició d'hemorràgies, especialment dels vasos de petit calibre i a les genives.

Durant la gestació, la lactància i en els fumadors els seus requeriments augmenten. Atesa la incapacitat de les persones de sintetitzar la vitamina C, és indispensable consumir-la mitjançant els aliments.

Respecte a altres cítrics, la mandarina és una de les fruites que presenta més betacarotens en la seva composició. Els betacarotens es converteixen en vitamina A en el nostre organisme, i juntament amb la vitamina C compleixen una funció antioxidant. Els antioxidants combaten l'acció nociva dels radicals lliures, substàncies responsables del desenvolupament de malalties degeneratives, cardiovasculars, càncers, i fins i tot de l'envelliment de la pell.

La mandarina és font de fibra, essencial per estimular la mobilitat intestinal i evitar el restrenyiment. Gràcies al seu alt contingut d'aigua, potassi i magnesi, són recomanables per reposar els minerals perduts després de la pràctica d'activitat física.

Així mateix, a més del seu contingut en potassi i magnesi, com que són pobres en sodi, són recomanables per a les persones que pateixen hipertensió arterial o afeccions cardíaques. El seu alt contingut d'aigua i el seu escàs contingut de sucres les converteixen també en un aliment ideal dins d'una dieta hipocalòrica per la seva alta densitat nutricional i baixa densitat energètica, és a dir, que aporten molts nutrients i molt poques calories.

Les mandarines clementines són una fruita ideal per als nens, gràcies a la seva agradable dolçor, el seu escàs sabor àcid, el seu alt percentatge de suc, la manca de llavors i la facilitat per consumir-les. En definitiva, per a tota la població, les virtuts nutritives i preventives de les mandarines les converteixen en una fruita de bona elecció.

 
► 
Jornades Gastronòmiques del mes
info i enllaços
►
PORTADA../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
AGENDA../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html