l’escarola, amanida d’hivern

varietats, com preparar-la, receptes amb escarola

 

L’escarola

Varietats de la planta


Escarola de cabell d'àngel

És la més estimada i popular de les varietats tradicionals d'escarola que es conreen als horts catalans. De mida petita i de baixa productivitat, les seves millors produccions s’obtenen en hiverns freds i secs.


Es tracta d'una varietat d'escarola (Chicorium endividae) de fulles fines, molt dentades i arrissades de color verd clar. La mata és de mida petita, entre 20 i 25 cm de diàmetre. La principal característica és la seva gran finor i poca amargor, així com la consistència de les fulles, que la fan un producte d'excel·lent qualitat gustativa.


Es sol consumir amanida amb sal, vinagre i oli, acompanyada de tota mena d'ingredients, però també en forma de truita.


En els darrers anys, nombrosos restaurants de la comarca del Garraf l'han incorporat per fer el popular xató.


L’escarola , l’enciam d’hivern

La temporada pròpia de l'escarola és l'època d'hivern, que és quan ofereix la seva esplendor i major qualitat, encara que avui dia es pot trobar al mercat durant tot l'any. Juntament amb la carxofa i el calçot és una de les hortalisses reines de les taules hivernals.

PROPIETATS NUTRICIONALS DE L’ESCAROLA

  EL XATÓ, AMANIDA D’HIVERN / RECEPTES DE XATÓ

L’escarola

Varietats de la planta


com preparar-la

Per la seva grata presència i agradable sabor és un vegetal molt apreciat. Igual que l'enciam, és indispensable si es vol elaborar una saborosa amanida a l'hivern. Per la seva particular sabor dolç amb reminiscències amargues, resulta molt saborosa prendre amb el clàssic guarniment d'oli, all, vinagre i sal. Combina molt bé amb alls, ceba, api, fruits secs, tomàquet i fruites com la magrana i els cítrics, entre altres ingredients.


L'avantatge que s'obté quan es degusta en amanida, a més del seu sabor, és que conserva tot el seu valor nutritiu.


En l’àmbit de les comarques del Penedès i del Garraf que en reivindiquen la paternitat i alhora la preparen de maneres diferents, l’escarola és l’ingredient essencial del xató.


Les fulles més verdes i dures es poden emprar en l'elaboració de brous i purés de verdures.


 
PORTADA../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
AGENDA../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
► 
Jornades Gastronòmiques del mes
info i enllaços
►
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/

L’escarola

Varietats de la planta


Unes o altres varietats es distingeixen per la seva fulla ampla o arrissada, per la rapidesa de creixement, cabdell més o menys voluminós i compacte.


Hi ha dos grups varietals en funció de la forma de les seves fulles:

  1. Escarola llisa (Cichorium endivia L. var. Latifolium.): Coneguda també com escarola de fulles senceres. Aquestes són amples, gairebé llises, de vora alguna cosa ondulat. És semblant a l'enciam i es pot trobar sobretot en els mesos d'hivern. Algunes varietats són: Stratego, Gegant hortolana, Agora, Brevo, Salanca.

  2. Escarola arrissada (Cichorium endivia L. var. Crispum.): Se l'anomena xicoira arrissada, escarola crispa o arrissada, en al·lusió a les seves fulles estretes, crespas, partides en estrets i retorçats segments i vores fortament dentats. Les més representatives: Oxiale, Wallonne, Frida, Priscilla, Tosca, Cabell d'Àngel, etc.