embotits cuits: botifarra de perol

millors embotits catalans de cansaladers i xarcuters artesans: embotits tradicionals comarques gironines i maresme

 
DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
MERCATS
../GOURMETCATALUNYA/MERCATS.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/
► 
Propostes gastronòmiques i promocions
gourmet
►../GOURMETCATALUNYA/PROPOSTES-GASTRONOMIQUES.html

Botifarra de Perol

Història

És una botifarra tradicional de les Comarques Gironines i del Maresme, molt saborosa i apreciada.


"Perol" vol dir, a les comarques gironines, la caldera on es couen les botifarres. Aquesta botifarra es fa amb la carn que anava al perol, és a dir, el cap del porc, el ronyó, la perdiu, el cor..., amb què es couen les botifarres. A tots aquests ingredients se li afegeixen cotnes, sal i pebre i el resultat és una botifarra molt saborosa. Se'n feia a les comarques de Girona, a l’Osona, el Ripollès i el Maresme, i es troben botifarres semblants a d’altres comarques, com és ara la botifarra traïdora dels Pirineus. En els darrers anys la producció s’ha anat estenent per altres territoris catalans.


 

Botifarra de Perol

Descripció i Elaboració


Ingredients En l’elaboració actual, se solen seleccionar bàsicament carns nobles del porc, particularment meloses i gustoses. Se sol emprar essencialment carn del cap (caretes, orelles, morrets, llengua) i també algunes vísceres, com el cor i la freixura. A aquestes carns s’hi afegeix papada o retalls de cansalada.


Elaboració Tots aquests ingredients es piquen i s’amaneixen amb sal i pebre negre. Després, s'emboteix en el budell prim del porc i es cou a la caldera.


Presentació La botifarra de perol es presenta tombada i lligada pels dos extrems amb un cordill. La llargada oscil·la entre els 20-30 cm i el calibre entre 24-48 mm. Sol presentar un color gris característic.

Botifarra de Perol

A la cuina


Es considera molt gustosa, sobretot acabada de fer, cuinada senzillament a la brasa o amb altres botifarres, carns i hortalisses. També es pot menjar fregida, acompanyada amb mongetes cuites o fesols. Una altra possibilitat és rossejar-la i deixar que s'esparraqui: d’aquesta manera combina molt bé amb llegums, col, patates... Hi ha qui s’estima més deixar-la assecar i emprar-la en el sofregit de les cassoles de faves i d’altres plats guisats.


És un aliment molt energètic, ric en greix i colesterol però, alhora, ric en proteïnes d'alt valor biològic i vitamines del grup B. Pel fet de contenir la sang del porc, es converteix també en una excel•lent font de ferro. Dins d'una alimentació variada i equilibrada el seu consum ocasional és totalment aconsellat.


©xarcuteria artesana grau vila