embotits cuits: botifarra dolça

millors embotits catalans de cansaladers i xarcuters artesans: embotits tradicionals comarques gironines

 
DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
MERCATS
../GOURMETCATALUNYA/MERCATS.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/
► 
Propostes gastronòmiques i promocions
gourmet
►../GOURMETCATALUNYA/PROPOSTES-GASTRONOMIQUES.html

Botifarra Dolça

Presentació


Aquesta botifarra és típica de les comarques gironines: Alt i Baix Empordà, Gironès, Pla de l' Estany i part de la Selva i de la Garrotxa (la seva àrea arriba fins a Besalú, aproximadament).També és coneguda en algunes localitats del Maresme.


La botifarra dolça no solament s' elabora a les cases que encara maten porc, sinó també a les carnisseries de les comarques esmentades. Alguns restaurants del Baix Empordà, del Pla de l' Estany, etc. incorporen aquestes postres delicioses a la seva carta. També algun cuiner n' ha fet alguna recreació, per exemple incorporant-la en algun plat de "mar i muntanya", presentada en forma de salsitxes, etc.


Ingredients

carn de llom i de la culata (o carn i cansalada per a botifarra crua)

1 llimona (1 per cada 2 kg de carn, aproximadament)

sucre (1/2 kg per cada quilo de carn, aproximadament)

sal

budell prim 

Botifarra Dolça

Elaboració


Trinxeu la carn de la culata i el llom de porc, mirant de no deixar-ho massa fi. Afegiu-hi pela de llimona ratllada, poseu-hi també sal i barregeu-ho tot. Després hi afegiu el sucre,,torneu-ho a pastar i embotiu un budell de porc.

Poseu la botifarra damunt d' un drap blanc durant unes hores o tot un dia i després pengeu-la. Ja es pot consumir, si es vol, el mateix dia,si bé guanya si és una mica reposada.


Notes

Aquesta botifarra queda d' un aspecte molt més brillant que la botifarra crua, de la qual n'és parenta. No es fregeix, sinó que es cou en una barreja de llard (o oli) i aigua, a foc ben baix. Al final de la cocció s' hi afegeixen unes llesquetes de pa ben fines, que es torren i es caramel.litzen amb el sucre desprès de la botifarra;la combinació resulta exquisida, i es menja com a darrer plat, just abans de les postres pròpiament dites. Es pot substituir el pa per trossos de poma.

Als restaurants, solen afegir més llimona, canyella, garnatxa, etc., a la paella.

Botifarra Dolça

a la cuina


N'hi ha receptes antigues,com la Botifarra dolça amb pèsols, pròpia de Girona. Pot servir , també, per farcir pomes.

A les cases de pagès aquesta botifarra, també, es deixava assecar, resultant un deliciós- i curiós- fuet dolç. Seguint el mateix procediment, també s' en feien llonganisses seques.


Els embotits i preparacions similars dolces han estat força més presents que en l' actualitat en la nostra cuina tradicional: als brous i escudelles, en algunes comarques, s' hi posaven pilotes dolces, com encara es fa al Montsià, i com veiem en alguna recepta valenciana.En d' altres països i regions també es fan embotits dolços, particularment "morcillas": Galícia, Canàries, la Rioja, etc.Algunes inclouen fruita seca (o fresca) i diverses espècies.


Actualment aquest embotit és objecte d' una creixent estima, i hom treballa, fins i tot, per a incloure'l dins d' una denominació de productes comarcals. No obstant, com hem dit, no es pot adscriure , com es fa sovint, només a l' Alt Empordà, ni tampoc a l' Empordà en sentit genèric, ja que la seva àrea d' extensió tradicional és més amplia. Si de cas s' en podria dir "Botifarra dolça de les comarques de Girona", o, simplement de Girona. Està, doncs, dins la família del que anomenem "botifarra crua" (llonganissa en algunes comarques).

©embotits can ruart

©el graner