embotits cuits: botifarra d’ou

millors embotits catalans de cansaladers i xarcuters artesans: embotits tradicionals dijous gras i carnestoltes

 
DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
MERCATS
../GOURMETCATALUNYA/MERCATS.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/
► 
Propostes gastronòmiques i promocions
gourmet
►../GOURMETCATALUNYA/PROPOSTES-GASTRONOMIQUES.html

Botifarra d’ou

Història


Aquesta botifarra és típica, a Catalunya, del temps del Carnestoltes i, especialment, del Dijous Gras o Llarder. Com fa la dita: “Al Dijous Llarder, botifarra menjaré”. O també: “Al Dijous Gras, carn fins al nas”.

Es degusta sola, amb pa, formant part d’ entrepans o fins i tot en forma de truita “redundant”- ous i botifarra d’ ous-.


La botifarra d'ou està documentada ja des del segle XVII, la qual cosa no vol dir que no s'elaborés amb anterioritat. És un embotit relacionat amb la festa de Carnaval, època durant la qual se solien celebrar àpats comunals en base al porc i els ous, i potser d'aquí devia sortir la barreja de cansalada i ous que va donar aquesta botifarra (els ous entren en la composició de molts dels nostres embotits tradicionals, encara que en menor proporció que en aquesta botifarra). L’indret d'irradiació de la botifarra d'ou sembla ser Barcelona. Durant la dictadura franquista, el fet de no poder-se celebrar el Carnaval va comportar una davallada en el consum i la producció d’aquesta botifarra, però la recuperació d’aquesta festa, a començament dels 1980, i gràcies a la voluntat dels cansaladers, s’ha recuperat de manera notable.


 

Botifarra d’ou

Descripció i Elaboració


Ingredients barreja la cansalada , ous –deixada a part en la tria de les carns– amb les carns del cap, prèviament escaldades.


Elaboració. La botifarra d’ou és una variant de la “botifarra blanca” o  “cuita”,  o “de perol”, feta amb carn magra (espatlla), tallons  o daus de cansalada, a vegades cap i altres parts “no nobles”- cotnes, etc.- amb la inclusió d’ ous frescos, en quantitats variables segons la casa o la comarca. Una fórmula corrent fa servir 8 ous per 1 kg de pasta. S’ amaneix amb sal i pebre negre. Totes aquestes carns es trinxen i es mesclen amb les parts del cap ( prèviament  escaldades) , s’hi afegeixen els ous, s'amaneix amb sal, pebre i nou moscada, i es pasta bé el conjunt. Després s’emboteix, es lliguen els dos extrems i es posa a coure a la caldera. Finalment, es deixa escórrer i es ven, tendra. Alguns cansaladers també empren pa en l’elaboració.


Presentació. La botifarra d’ou és prima i es presenta per peces individuals, d'un calibre d’entre 32 i 45 mm cadascuna. La llargada pot oscil·lar entre els 25 i els 35 cm. Sol presentar-se tombada, amb forma de ferradura, lligada amb cordills per tots dos extrems. El color és groguenc, més o menys intens segons el productor, i s'enfosqueix a mesura que la peça es va assecant. La textura pot ser lleugerament granelluda o fina.

Botifarra d’ou

A la cuina


Si bé la forma tradicional de consum consisteix a menjar-se-la a bocins al començament de l’època de Carnaval, avui dia també acompanya la truita de botifarra del Dijous Gras. També s’aprecia el consum amb pa sucat amb tomàquet i en entrepà i en alguns indrets se la posa a l'escudella.

©cansaladeria piqué