embotits cuits: botifarra negra

millors embotits catalans de cansaladers i xarcuters artesans: embotits cuits amb sang

 
DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
MERCATS
../GOURMETCATALUNYA/MERCATS.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/
► 
Propostes gastronòmiques i promocions
gourmet
►../GOURMETCATALUNYA/PROPOSTES-GASTRONOMIQUES.html

Botifarra Negra

Història


Feta amb sang i els menuts del porc, la botifarra negra és un embotit tradicional que forma part de la família del embotits cuits amb sang.

La botifarra negra era un dels últims embotits que es feia per la matança, ja que en resultava d'un dels darrers aprofitaments, el de les cotnes i la sang. El seu contingut podia variar en funció dels recursos de la casa. A les cases més benestants s’hi podien afegir carns més greixoses i a les que gaudien de menys recursos, se li podia posar només sang, alguna cotna i pa: era la botifarra de pa. L'abandonament progressiu de la matança, però, no ha comportat la desaparició d'aquest embotit, que se segueix elaborant, tant de manera artesana –als obradors de les cansaladeries– com de manera industrial, a les fàbriques d'embotits.

 

Botifarra Negra

Descripció i Elaboració


La botifarra negra s’emboteix en un budell prim, amb un calibre de 24-45 mm, i una llargada d’entre 20 i 30 cm, i es presenta tombada, en forma de ferradura. Pot estar també embotida en tripa culana i llavors es presenta recta i lligada per dos extrems amb doble fil. Per fora és de color marró-vermellós, més o menys fosc segons la quantitat de sang que s'hi hagi posat, i al tall s’hi aprecien les taques de les cotnes. Per elaborar-la cal, primer de tot, triar les carns, generalment retalls grassos i sangonosos de porc, cotnes i freixures. A continuació es trinxa, s’hi afegeix el greix i es pasta; després se sala i s'empebra i s'hi afegeix la sang. Tot seguit s'emboteix i es cou a la caldera. Finalment, es deixa assecar durant uns dies en una cambra frigorífica. Una variant d'aquesta botifarra consisteix a afegir-hi pa i s'elabora amb cansalada, cotnes, sang, pa, sal i pebre.


Botifarra Negra

Comercialització i Consum


Els petits obradors artesans ofereixen una rica varietat de botifarres negres. La botifarra negra de producció industrial es comercialitza arreu del territori en tota mena d’establiments: des de petites botigues a grans superfícies. La botifarra negra prima es posa a l'escudella, i també es pot fer a la brasa i a la graella. A Catalunya hi ha molta tradició de cuinar els llegums amb botifarra negra, i un dels plats més emblemàtics que en porta són les faves a la catalana.