mercat d’ herbes de la ratafia a santa coloma de farners

mercat d’herbes i flors, sortides al bosc, tallers, concerts, concurs i exposició de flors, activitats per als infants...

 

Mercat, fira, tallers, tastos i festa de les Herbes de la Ratafia

5 i 6 de maig, Santa Coloma de Farners, la Selva >> El Mercat de les Herbes és una festa per gaudir de la primavera i trobar-se amb altres persones per compartir un cap de setmana, aprendre i viure a través dels 11 tallers, les 6 conferències, les 4 sortides al bosc, 4 concerts, 3 activitats gastronòmiques i altres activitats com el 65è concurs i exposició de flors. A més, serà el punt de trobada de productes locals i artesans amb desenes de parades on comprar plantes, herbes assecades, remeis naturals fets amb herbes o cosmètica natural, entre d’altres.


Al llarg del 5 i 6 de maig els carrers de Santa Coloma de Farners es convertiran en el laboratori experimental on tocar, olorar, remenar i tastar les herbes del nostre entorn. Els tallers són una de les parts centrals del mercat i aquest 2018 podràs aprendre a fer un perfum personal amb essències florals, a tastar de mels, a fer tints naturals amb flors,  a cuinar amb herbes, o aigües de flors i refrescos analcohòlics. I per preparar una farmaciola bàsica tallers de remeis casolans en pediatria i de remeis per a les al·lèrgies estacionals amb herbes remeieres.


Disposeu del programa complet pels dos dies en aquesta mateixa plana.

Fira i Mercat de les Herbes de la Ratafia

a Santa Coloma de Farners


El 5 i 6 de maig Santa Coloma de Farners esdevindrà el punt de trobada de referència en la divulgació dels usos de les plantes, de les herbes remeieres i de productors locals i artesans


Ovidi4, tallers de tasts, sortides guiades i Mainasons entre les activitats del Mercat de les Herbes de la Ratafia


Aquest esdeveniment s’ha consolidat com un punt de trobada de referència d’experts en l’etnobotànica, els usos de les plantes en la salut, la cuina o el benestar i les tradicions remeieres, culturals i populars del nostre país.


La Confraria de la Ratafia organitza aquest mercat amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la col·laboració de nombroses entitats del territori. La darrera edició va rebre prop de 5.000 visitants que van participar en les diverses activitats pensades per a totes les edats.


“Santa Coloma de Farners serà un laboratori experimental on tocar, olorar, remenar i tastar les herbes del nostre entorn”


“El mercat acompanya el 65è concurs i exposició de flors, un dels més antics de Catalunya”

6 propostes que no et pots perdre del Mercat de les Herbes

1- El concert d’Ovidi4, format per l’activista David Fernàndez, la vocalista Mireia Vives, el músic Borja Penalba i el poeta David Caño, encapçala el cartell de les propostes culturals amb l’espectacle poeticomusical Cuidem-nos, per resistint, insistint i persistint. L’entrada és gratuïta i serà el dissabte 5 de maig a les 22:30 hores a la Plaça Farners.


2- També podràs gaudir d’una activitat única per estimular els cinc sentits, on Evarist March, del Celler de Can Roca, i Carles Aymerich, millor sommelier de l’Estat espanyol 2009, guiaran un maridatge amb flors silvestres mediterrànies i vins de Catalunya. Diumenge 6 de maig a les 9:00 h al Parc de Sant Salvador.


3- Alguna vegada t’has imaginat un espectacle al voltant d’una paella? “Paella xinxollada” és la proposta del col·lectiu Compartir Dóna Gustet, on tot passarà tot fent una paella per sopar el dissabte 5 de maig a partir de les 19:00 hores.


4- Tallers gastronòmics de tast, el de cuina d’aperitius amb herbes, a càrrec de la cuinera Laia Farré, de La cuina  de Na Laia, qui cuinarà amb amb productes del projecte “Localitza. Productes de la Selva” (5 de maig a les 13:05 h a la Plaça Farners), i al de cuina amb plantes tradicionals en desús, que farà el col·lectiu Eixarcolant (6 de maig a les 12:00 h a la Plaça Farners).


5- A vegades cal retornar al bosc per recuperar costums. Sortida guiada per conèixer la vegetació ruderal de Santa Coloma de Farners i fer una recol·lecció de vegetació comestible el diumenge 6 de maig a les 16:00 h al Parc de Sant Salvador.


6- Un dels plaers de la primavera és poder relaxar-se al sol, a la plaça, a l’hora del vermut. Concert, a l’hora del vermut, amb els combos de l’Escola de Música Municipal Josep Carbó, el diumenge 6 de maig a les 13:00 hores a la Plaça Farners que finalitzarà amb un dinar popular de cuina salvatge, per què cuina saludable pot ser també cuina creativa.


Activitats per gaudir amb tota la família

Per viure el Mercat de les Herbes de la Ratafia amb els més petits i joves i despertar l’interès pel món de les plantes i les flors us pot interessar la sortida per a nens i nenes per conèixer les herbes de la ratafia (5 de maig a les 10:00 h al Parc de Sant Salvador), que serà guiada per l’Anna Selga, farmacèutica i experta en herbes, o la parada

d’herbes dels Petits Confrares (6 de maig a les 10:00 h a la Plaça Farners).


Si el que us agrada més és manipular i crear, us recomanem el taller infantil d’il·lustració amb tints naturals (6 de maig a les 11:30 h a la Plaça Farners) i el taller familiar de fer llaminadures saludables (6 de maig a les 18:00 h a la Plaça Farners).


Pel públic més jove destaquem una de les activitats més refrescants, la Ruixada de les essències amb la Confraria Jove i amb tots els joves que vulguin divertir-se tot remullant-se (5 de maig a les 18:30 h a la Plaça Farners), o l’espectacular passejada amb patinets, que es farà pels carrers del centre de Santa Coloma de Farners, i aniran acompanyats pels capgrossos d’aquesta població (6 de maig a les 16:30 h a la Plaça Farners).


Finalment, l’acte que tancarà la cinquena edició del Mercat de les Herbes serà el concert infantil amb Mainasons, on la Nia, la Mel i en Ton cantaran i ballaran acompanyats de la banda de set músics i una xocolatada popular (6 de maig a les 18:30 h a la Plaça Farners).


 

Fira i Mercat de les Herbes de la Ratafia

a Santa Coloma de Farners


DISSABTE 5 DE MAIG

Durant tot el dia

Plaça Farners Mercat amb productors locals de verdures i recol·lectors d’herbes. També mercat setmanal a la plaça

del Firal. Mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i

a la sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació.

Obertura del Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça

Farners (durant tot el dia) amb un espai dedicat a

l’exposició i explicació de remeis naturals i usos de les

plantes remeieres a càrrec de Les Remeieres. A la parada

de La Bulla podreu degustar productes locals artesanals o d’altres fets amb herbes. Pintada de cares amb motius florals,

a càrrec de Dana Belly Art.


9-14h. Curs “Introducció a la botànica bàsica: temporalitat, Arxiu Comarcal hàbitats i usos de les herbes del nostre entorn”, amb l’Astrid van Ginkel. Activitat que forma part de la 2a sessió del curs “Guiatge de tallers, rutes i tasts de ratafia“. Activitat oberta per a tots els visitants al Mercat. Hi col·labora: Fundació Emys


10h. Sortida familiar amb nens i nenes per conèixer les herbes de la ratafia, amb Anna Selga (farmacèutica i experta en herbes).

Taller “Tints naturals amb flors”, amb la Laia Aguilà del Talleret del Clot.


11.30 h Taller “Elaboració d’un perfum personal amb essències florals”, amb la Judith Ramírez Les Remeieres. Plaça Farners


13h. Presentació de l’edició especial de la millor ratafia local Plaça Farners 2017 amb el guanyador, en Pere Coma. Només se n’han fet 200 unitats, numerades, que seran a la venda exclusivament aquest cap de setmana.


13.05 h Taller de cuina: Elaboració d’aperitius amb herbes i productes del projecte “Localitza. Productes de la Selva”, amb la Laia Farré (La Cuina de na Laia). Plaça Farners


16 h Taller “Remeis per les al·lèrgies estacionals amb herbes remeieres“, a càrrec de la Judith Ramírez de Les Remeieres. Plaça Farners.

17h Taller de tisanes i presentació del llibre de fra Valentí Serra de Manresa Tornar als remeis de sempre. Coneixerem les propietats de les plantes medicinals, descobrirem els secrets de pocions i ungüents, prepararem una tisana com es feia abans i en farem un tast juntament amb la Ratafia de l'Ermità.


18h Xerrada “Els secrets del safrà”, amb Toni Rius de Safrà Colomí. Plaça Farners

Xerrada “L'etnobotànica: persones, plantes, cultura i benestar”, a càrrec d’en Joan Vallès Xirau, catedràtic de Botànica de la UB.

Ruixada de les essències amb la Confraria Jove i amb tots els joves que vulguin divertir-se tot remullant-se.

19h. Espectacle “Paella xinxollada”, amb el col·lectiu Compartir Dona Gustet. Mentre cuinem la paella seurem al voltant per compartir i conversar. Amb intervencions especials d’artistes i productors com Joan Serinyena, Paula Rísquez, Cooperati- va Tres Cadires i altres sorpreses... Ho organitza La Bulla.

21h Sopar popular de paella xinxollada. Preu d’un plat de paella: 8 €. Tiquets de venda a la parada de La Bulla durant el dissabte. Anticipats: Can Net i Ateneu Popular Salvadora Catà (Girona).


22.30 h Espectacle poeticomusical ”Cuidem-nos”, del grup Ovidi4, Plaça Farners format per l’activista David Fernàndez, la vocalista Mireia Vives, el músic Borja Penalba i el poeta David Caño. Entrada

gratuïta.


DIUMENGE 6 DE MAIG

Durant tot el dia

Mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i a la sala

Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació. Obertura

del Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners

(durant tot el dia) amb un espai dedicat a l’exposició i explicació de remeis naturals i usos de les plantes remeieres a càrrec

de Les Remeieres. A la parada de La Bulla podreu degustar productes locals artesanals o d’altres fets amb herbes.

Pintada de cares amb motius florals, amb Dana Belly Art.


9h “Maridatge entre flors”, amb l’Evarist March (Naturalwalks i El Celler de Can Roca) i el sommelier Carles Aymerich (millor sommelier d’España 2009) ens transportaran al territori a través de les aromes i sensacions en boca. Maridatge amb flors silvestres mediterrànies i vins de Catalunya. Una mirada singular i original que combina, al paladar, el paisatge vegetal i la història a través del vi. Caminada i tast, preu 20 €. Màxim 20 persones. Inscripcions a www.ratafia.cat.  Parc de Sant Salvador

9.30 h Taller de tast de mels amb la M. Àngels Boixadera, apicultora, i en Miquel Gil, tècnic de la Cooperativa Apícola del Perelló. Una activitat per conèixer millor les mels, identificar el seu origen floral a partir del color, l’aroma, el gust, la textura... Hi col·labora l’Escola Agrària Forestal Casa Xifra. Arxiu Comarcal

10h Parades d’herbes dels Petits Confrares dedicades a les herbes de la Ratafia. Tot seguit lliurament dels premis a les remeieres emèrites a Lola Ribas i Paulina Boada. Plaça Farners

Taller de remeis casolans en pediatria (fitoaromateràpia), amb la Judith Ramírez de Les Remeieres.

11.30 h Xerrada “La flora medicinal d’Osona i els usos etnobotànics”, amb en Santi Jàvega, “l’herbolari” de Sau. Arxiu Comarcal

Taller infantil d’il·lustració amb tints naturals, a càrrec d’Isabel Mestras, autora entre molts d’altres del llibre L’àvia Coloma fa ratafia. Plaça Farners


12h Taller de cuina amb plantes tradicionals en desús, amb el col·lectiu Eixarcolant. Plaça Farners

13 h Concert, a l’hora del vermut, amb els combos de l’Escola de Música Municipal Josep Carbó.Plaça Farners

14h Dinar popular de cuina silvestre, un àpat saludable i amb sabors de natura salvatge, a càrrec del col·lectiu Eixarcolant, a les Mesures de la plaça Farners. Preu: 10 €. Plaça Farners

16h Sortida per conèixer la vegetació ruderal i recol·lecció de vegetació comestible. Punt de trobada al pont del parc de Sant Salvador, amb Marc Talavera i el col·lectiu Eixarcolant. Parc de Sant Salvador

16.30 h Passejada amb patinets engalanats amb herbes pels carrers del centre i acompanyats pels capgrossos de Santa Coloma. Col·labora la Colla Gegantera. Plaça Farners

17h Taller d’aigües de flors i refrescos analcohòlics per la Lola Puig, ecocuinera. Plaça Farners

18h Xerrada i tast d’herbes silvestres. Se n’explicaran les propietats, com cultivar-les, com recol·lectar-les i com es poden utilitzar a la cuina, amb en Marc Talavera del col·lectiu Eixarcolant. Arxiu Comarcal Plaça Farners

Taller familiar de fer llaminadures saludables, amb la Raquel Maspoch (Abèlia i Mel).

18.30 h Concert infantil amb Mainasons. La Nia, la Mel i en Ton Plaça Farners cantaran i ballaran acompanyats de la banda de set músics. Tot seguit, xocolatada infantil aromatitzada amb menta. Hi col·labora Sol Solet Rialles.

 

 www.confrariaratafia.cat 
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
MERCATS
../GOURMETCATALUNYA/MERCATS.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/

Herbes que fan primavera a la Selva