festa de l’escudella a castellterçol

escudella de carnestoltes a sant feliu de codines

 

Festa del dimarts d’escudella

a Castellterçol


13/02/2018, Vallès Oriental

Sobre aquesta festa en podríem omplir fulls i més fulls. És secular i es celebra cada any el dimarts abans del dimecres de cendra, sempre en la setmana dita de Carnaval, abans de començar la quaresma cristiano-catòlica.

En el Call dit de l' Escudella, es preparen durant el dia abans, una filera de tubs a posta, que fan de clemàstecs per penjar-hi les calderes o perols d'aram dels de matar porc, que prèviament s'han hagut d'aplegar anant a diferents cases del poble. Els cuiners són vilatans voluntaris que d'any en any repeteixen la tradició a les ordres dels més vells. L'escudella és grassa: s'hi posa arròs i fideus i els ingredients solen ser porc, vedella i pollastre. Abans es matava un porc expressament i hom posava un cullerot de llardons a cada caldera, talls de botifarra negra, trossos de carn magra, etc. Al punt de la una del migdia els semalers, amb barres de ferro ja preparades, pugen les calderes a la Plaça Prat de la Riba i les arrengleren a la part dels jardinets.

El rector beneeix l'escudella i es resa un parenostre per als fidels difunts. Després, en poc més de vint minuts es reparteix. La quantitat a condimentar varia d'any en any.

En els darrers deu anys se solen cuinar entre 30 i 35 calderes d'escudella, amb un promig que oscil·la entre els 30 i els 90 litres de brou. Acabat el repartiment, el jovent se la sol menjar a la mateixa Plaça, jardinets, Avinguda Ramon Albó, Escales... la tarda abans hi havia cinema. En els darrers anys sol organitzar-se un ball de tarda amb concurs de disfresses i premis d'obsequi per als millors disfressats. No cal dir que durant el matí el poble és una festa. Des de la dècada deIs 70 i 80, solen venir cada any a la Festa, avisant abans l'Ajuntament, una colla d'autocars d'avis jubilats i d'infants en edat escolar que no es volen perdre una festa tan popular i arrelada. També es fa la passejada del Carnestoltes amb cercavila i xerinola pels carrers i el pregó a la Plaça, actes força animats per la quitxalla i jovent que hi participa.Festes de l’Escudella

al Vallès Oriental


Escudellaires de Castellterçol i Aj Castellterçol
08183 - Castellterçol
Telèfon: 93 866 61 88
castelltersol@diba.cat
www.castelltersol.catAjuntament de Sant Feliu de Codines
Plaça Josep Umbert Ventura
08182 - Sant Feliu de Codines
Telèfon: 93 866 27 68
st.feliuc@diba.cat
www.santfeliudecodines.cat

 

Escudella de Carnestoltes

a Sant Feliu de Codines


13/02/2018, Vallès Oriental

La història diu que l’olla dels pobres era un ritual vinculat a les activitats de carnaval i consistia originàriament, en un ranxo que la població oferia als indigents.

Actualment és el Centre Cultural Gastronòmic Sense Estovalles, agrupació culinària local, qui s’encarrega d’organitzar la tradicional festa de l’escudella.

Les activitats el dimarts 17 de febrer començaran molt d’hora al matí a la plaça Josep Umbert Ventura. A les 7 s’encendrà el foc i al costat de les brases tothom està convidat a fer-se torrades. Els alumnes de les dues escoles de primària de la població, i l’institut Manuel Carrasco i Formiguera visitaran durant el matí la plaça del poble on es cuinarà l’escudella i seran convidats a menjar torrades.


L’escudella es farà fins a la una del migdia, quan el mossèn beneirà el brou. Després de la benedicció, com cada any, s’ompliran les olles que portin els assistents per menjar-se l’escudella a casa.


A la plaça també s’instal·laran taules perquè la gent pugui degustar el brou al mateix lloc on es cou. Només cal que tothom qui vulgui participar de la festa porti un plat soper i una cullera. D’aquesta manera s’ha arribat a la tradició de menjar-se l’escudella sense estovalles, per ser coherents amb el nom de l’agrupació organitzadora.

La festa de l’escudella de Carnestoltes és una de les tradicions més arrelades i consolidades de Sant Feliu i aplega cada any centenars de persones del municipi i de pobles veïns que omplen les olles de brou saborós per dinar.


 
► 
Propostes gastronòmiques i promocions
gourmet
►../GOURMETCATALUNYA/PROPOSTES-GASTRONOMIQUES.html
DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
MERCATS
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/PAISDEVINS/PORTADA.html
► 
Propostes gastronòmiques i promocions
gourmet
►../GOURMETCATALUNYA/PROPOSTES-GASTRONOMIQUES.html