GOURMETCATALUNYA ☆ CATALUNYAGOURMET ☆ GASTRONOMIA CATALUNYA ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ EMBOTITS CURATS DE CATALUNYA ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ EMBOTITS CURATS DE CATALUNYA ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ EMBOTITS CURATS DE CATALUNYA ☆ ☆ GOURMETCATALUNYA, CATALUNYAGOURMET  ☆ ☆ GOURMETCATALUNYA, CATALUNYAGOURMET ☆ ☆ GOURMETCATALUNYA, CATALUNYAGOURMET ☆ ☆ GOURMETCATALUNYA, CATALUNYAGOURMET ☆ ☆ GOURMETCATALUNYA, CATALUNYAGOURMET ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ EMBOTITS CURATS DE CATALUNYA ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ EMBOTITS CURATS DE CATALUNYA ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ EMBOTITS CURATS DE CATALUNYA ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ EMBOTITS CURATS DE CATALUNYA ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ EMBOTITS CURATS DE CATALUNYA ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ EMBOTITS CURATS DE CATALUNYA ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ EMBOTITS CURATS DE CATALUNYA ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ EMBOTITS CURATS DE CATALUNYA ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ IGP LLONGANISSA DE VIC ☆ EMBOTITS CURATS DE CATALUNYA ☆

GOURMETCATALUNYA

llonganissa de vic

 

La llangonissa vigatana

Característiques

Característiques del producte

La llonganissa de Vic té forma cilíndrica, amb un diàmetre entre 35 i 90 mil·límetres i un pes que pot oscil·lar entre 300 i 2.500 grams.

Aquest producte, quan es talla, presenta un color vermellós amb la cansalada visible a daus i el pebre negre en gra. El color exterior és blanquinós a causa de la flora externa pròpia.

En els processos de maduració i assaonament es desenvolupa a la llonganissa de Vic una flora fúngica típica que, per les caraterístiques climàtiques de la zona protegida, faran que aquest producte tingui un sabor i una aroma característics.

Característiques de l'elaboració

La llonganissa de Vic és un embotit elaborat amb carn de porc i cansalada a més de sal i pebre negre com a únics condiments. Per a l'elaboració d'aquest producte només s'utilitzen carns magres seleccionades. La carn es pica juntament amb la cansalada tallada a daus, es pasta i se sotmet a maceració durant un període no inferior a 48 hores en cambra frigorífica. Un cop finalitzada la maceració, es procedeix a l'embotiment de la pasta resultant en tripes naturals de diferents diàmetres i a l'assaonament en els assecadors com a mínim durant 45 dies.

Comercialització

Les llonganisses amb indicació geogràfica han de dur una etiqueta, en la qual hi figura el nom "llonganissa de Vic”. Indicació Geogràfica Protegida" i el logotip, a més de les dades, que amb caràcter general exigeix la normativa.

Control i certificació

El Consell Regulador garanteix que els productes emparats per la IGP compleixen els requisits establerts en el reglament.

El control i la certificació són realitzades per una entitat que compleix la norma EN 45011 i que està inscrita al Registre d'Entits de Control i Certificació de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.


ELS BENEFICIS D’UN SABOR INTENS


Les qualitats nutricionals de la llonganissa de Vic responen als estàndards que defineixen l’alimentació mediterrània.

100 G. de llonganissa de Vic ens aporten:

Proteïna    39G.

Greix    23,5G.

Greix Saturat    8,5G.

Greix Monoinsaturat    12G.

Greix Poliinsaturat    3G.

Carbohidrats    1,2G.

Energia (Kcal/100g)    363


Esmorzar o berenar un entrepà de 100 g. de llonganissa de Vic té grans beneficis nutritius:

Proteïnes amb un alt contingut en aminoàcids essencials, importants perquè l’organisme no els pot sintetitzar i per tant els hem d’incorporar a través de l’alimentació.

Greixos: el 70% del greix és insaturat. A més presenta una bona proporció d’Àcids Grassos Monoinsaturats (AGM) que no incideixen en la formació de colesterol.

Vitamines del grup B, vitamina C i E i minerals com el Ferro Hemo, el Zinc i el Coure molt importants en la formació dels infants i els adolescents perquè ajuden a evitar l’anèmia i participen en la formació dels ossos i els teixits.

Flora làctica activa similar a la del iogurt. Són sobradament reconeguts els efectes beneficiosos d’alguns microorganismes tradicionalment presents en els processos fermentatius naturals.


Llangonissa de Vic

Les empreses membres de la IGP

Empreses inscrites

Consell Regulador
Edifici El Sucre
Historiador Ramon d'Abadal i de Vinyals, 5, 2a
08500 VIC
93 268 42 63
info@salchichonvic.com
www.salchichonvic.comEMBOTITS ARTESANS CAN DURAN, S.A.

Gurri, 2 – 08553 · SEVA

Tel.: (+34) 93 889 23 35 – Fax: (+34) 93 889 20 78

info@canduran.com

www.canduran.comEMBOTITS SALGOT, S.A.

Plaça Major, 14 – 08591 · AIGUAFREDA

Tel.: (+34) 93 844 20 20 – Fax: (+34) 93 844 01 01

comercial@salgot.com

www.salgot.comSUCESORES DE J. PONT, S.A.

Ctra. de Ribes, 185-187 – 08550 · ELS HOSTALETS DE BALENYÀ

Tel.: (+34) 93 889 84 94 – Fax: (+34) 93 889 84 60

jpont@jpont.com

www.jpont.comAGROALIMENTÀRIA DE SAVASSONA, S.A.

Ctra. Parador km.7 – 08519 · TAVÈRNOLES

Tel.: (+34) 93 812 21 88 – Fax: (+34) 93 812 21 58

info@fussimanya.cat

www.fussimanya.catCASA RIERA ORDEIX, S.L.

Plaça dels Màrtirs, 14 – 08500 · VIC

Tel.: (+34) 93 889 30 34 – Fax: (+34) 93 889 31 59

info@cro.es

www.cro.esEMBOTITS CASOLANS CA LA GLÒRIA

Sant Fruitós, 14 – 08550 · ELS HOSTALETS DE BALENYÀ

Tel.: (+34) 93 882 04 91 – Fax : (+34) 93 882 18 27

urbicie@casaoms.es -patricia.gine@casaoms.es

www.casaoms.esALIMENTS I EMBOTITS, S.A.

C/ Germà A.Cassany, 1 – 08519 · VIC-CALLDETENES

Tel.: (+34) 93 889 07 48 – Fax : (+34) 93 889 18 09

info@aliemsa.net

www.aliemsa.netEMBUTIDOS SOLÀ , S.A.

Avinguda de la Ribera, 33 – 08503 · GURB-VIC

Tel.: (+34) 93 886 13 99

info@embutidossola.com

www.embutidossola.com


IGP LLONGANISSA DE VIC - INDICACIÓ GEOGRÀFICA PROTEGIDA

C/ Historiador Ramón d'Abadal i Vinyals, 5° - 2° · Edificio El Sucre · 08500 VIC

Tel.: (+34) 93 268 26 31 · Fax: (+34) 93 268 03 90

E-mail: info@llonganissadevic.cat

 

Llangonissa de Vic

IGP

Localització geogràfica

Només les empreses càrnies situades en alguna de les 28 poblacions que composen la Plana de Vic poden ser mereixedores d’utilitzar el nom llonganissa de Vic, sempre que compleixin els estrictes requisits de composició i qualitat que s’estableixen en el Reglament de la UE.

La comarca d’Osona (Barcelona) que té la capital a la ciutat de Vic, tradicionalment s’ha anat caracteritzant per una important indústria càrnia del sector porcí.


Parlar de la llonganissa de Vic és parlar d’un dels elaborats carnis més antics de Catalunya. Gràcies a la nostra llarga trajectòria, entre els aliments tradicionals catalans gaudim d’un prestigi inqüestionable.


No és casualitat, doncs, que la Unió Europea hagi concedit a la llonganissa de Vic un dels distintius de qualitat més prestigiosos: la Indicació Geogràfica Protegida llonganissa de Vic, que va ser impulsada per les empreses elaboradores d’aquest producte amb la promulgació, a l’any 1992, dels Reglaments comunitaris sobre qualitat i protecció de les indicacions geogràfiques.


Els sistemes de qualitat a la Unió Europea

Els sistemes de qualitat alimentària amb reconeixement institucional estan regulats, en l’àmbit de la Unió Europea, pels Reglaments Comunitaris 2081/92 i 2082/92. Això suposa que per a poder disposar d’aquest reconeixement de qualitat oficial, s’han de complir uns nivells de qualitat molt exigents i uns controls molt estrictes. D’aquesta manera, es garanteix que totes les Denominacions reconegudes dins el marc europeu compleixen els mateixos estàndards de qualitat.

La protecció en la utilització del nom “LLONGANISSA DE VIC” es troba recollida a tots els nivells. El 5 de juny de 2000, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar l’Ordre del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca on s’aprovava la llonganissa de Vic

Posteriorment, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) promulgava, el 17 d’abril de 2001, l’Ordre del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per la qual es ratificava el Reglament de la llonganissa de Vic.


Finalment, aquest procés de reconeixement i protecció del producte va culminar amb una primera publicació al Diari Oficial de les Comunitats Europees (DOCE), el 27 de març de 2001, on es recollien les condicions d’elaboració del producte. Però no va ser fins el 29 de desembre de 2001 que es va promulgar el Reglament 2601/2001, que atorgava a la llonganissa de Vic la consideració d’Indicació Geogràfica Protegida en tot l’àmbit de la Unió Europea.
 
► 
Jornades Gastronòmiques del mes
info i enllaços
►../JORNADES_GASTRONOMIQUES/CATALUNYA_JORNADES_GASTRONOMIQUES.html
PORTADA../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
AGENDA../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
MERCATS
../GOURMETCATALUNYA/MERCATS.html

L’embotit osonenc amb distintiu de qualitat

Parlar de la llonganissa de Vic és parlar d’un dels elaborats carnis més antics de Catalunya. Gràcies a la nostra llarga trajectòria, entre els aliments tradicionals catalans gaudim d’un prestigi inqüestionable. No és casualitat, doncs, que la Unió Europea hagi concedit a la llonganissa de Vic un dels distintius de qualitat més prestigiosos: la Indicació Geogràfica Protegida llonganissa de Vic, que va ser impulsada per les empreses elaboradores d’aquest producte amb la promulgació.

PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/