cuina i receptes de la garoina

què és la garota o garoina o l’uriç de mar, com es menja, propietats nutricionals, receptes de garoina, garoinades...

 

La Garoina

Què és la garota o garoina


De plat senzill de pescadors ha passat a ser una delicadesa de restaurant pel seu bon gust, la seva frescor i el seu gust intens a mar. És molt estimat pels gastrònoms francesos, japonesos i a la península ibèrica també a la badia de Cadis i les costes asturianes.

La garota és un equinoderm hermafrodita, de forma esfèrica i cobert de punxes ( com saben bé alguns banyistes !). Els equinoderms són animals marins es caracteritzen per  la seva simetria penta-radiada, és a dir, que tenen cinc parts iguals al voltant de la seva boca i que cadascuna és simètrica a l’altre formant un angle de 72 graus.

L’espècie més comuna i comestible de les nostres costes és el Paracentrotus lividus, comuna a la Mediterrània  de Roses a les costes helèniques.

La part comestible de la garoina són les cinc gònades situades a l'interior, d’un atractiu color acarbassat, a les quals s'accedeix tallant-la per la part plana de la seva base. La seva carn, sucosa, tova i de marcat sabor marí, és considerada una exquisidesa. Es pesquen amb apnea, recollint-les per immersions consecutives mitjançant un estri de captura.

Es comercialitza fresca, en temporada, a les peixateries. És un recurs escàs sotmès a una normativa que en regula l’extracció, amb una mida mínima i un període de veda de recol·lecció, i la comercialització està reservada als mariscadors professionals amb una autorització específica de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims..La Garoina

Propietats, Com es menja

Atributs i propietats nutricionals

Com molts dels crustacis marins, la garoina es composa d’un 90% d’aigua, la resta majortàriament són proteïnes i gairebé gens de greixos ni glúcids. Conté minerals principalment és una bona font de ferro en forma ferrosa ( la que el cos absorbeix bé ), i fòsfor.


I com es mengen?

Fins fa pocs anys les garoines ni tan sols arribaven als restaurants i es menjaven en garoinades o uriçades familiars i de colles d’amics a peu de platja. Es menjaven  ( i mengen ) crues, obrint-les per la part plana i netejant la part de dins fins que les cinc gònades ataronjades estan ben netes. La tradició mana acompanyar-les amb unes llesques de pa de pagès amb alls tendres, botifarra negra... i una copa de cava o vi negre novell.


A la cuina.

També hi ha qui en fa cremes i desprès emplena la mateixa garoina. Una de les cremes més clàssiques és la crema de garoines al cava. Consisteix en potxar verdures, afegir-hi el cava, les garoines, l’aigua de garoines, una mica de crema de llet i passar-ho al túrmix. Molt ràpid i boníssim.

La Garoina

Quan es fan garoinades


Hi ha garoinades cèlebres com la de Cadaqués (per Sant Sebastià, el 21 de gener; els cadaquesencs diuen que els eriçons de S'Arenella són els millors) i les que, fins a principis de març, tenen lloc a la Costa brava central.

La cuina de la garoina :

A la Provença : salsa orsinada (oursinade), provençal , Sopa orsinada

A Catalunya :Gratinades, amb cava ( amb les closques fent de cassoleta ),en ous remenats, en truita, i amb arròs.

A l’Alguer : amb pasta on es fa la Sagra del Bogamarí- festa . 

Per saber-ne més: Jaume Fàbrega: Manual de gastronomia. Indicacions pràctiques per al gurmet, Cossetània EdicionsTeniu més informació als següents enllaços.

Recepta de Garoines gratinades al cava de Joan Dalmau


 

Les Garoines / Garotes / Uriç

La garoina, és un crustaci típic de la cuina dels pescadors de la Costa Brava, on  es coneix també com uriç/oriç, eriçó de mar, garota, cassoleta de mar i a l’Alguer bogamarí. És una menja típica dels mesos d’hivern, quan amb les “minves” de la mar, la pesca per apnea en permetia aconseguir-ne amb facilitat. Actualment se’n supervisa la seva captura per evitar la sobreexplotació a que s’havia sotmés els darrers anys.

saber-ne més DE LA GAROINADA 2016     veure packs escapada

veure RECEPTES AMB GAROINES

PORTADA../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
AGENDA../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
► 
Propostes gastronòmiques i promocions
gourmet
►../GOURMETCATALUNYA/PROPOSTES-GASTRONOMIQUES.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/